Parodontitis

paradontitis

Parodontitis (tandvleesontsteking) doet geen pijn en hindert je niet in het dagelijks leven. Maar de bacteriën die erbij betrokken zijn, kunnen nare en zelfs levensbedreigende chronische ziekten veroorzaken. Microbiologen in het UMCG doen er onderzoek naar.

Bacteriën z...

Alzheimer

Porphyromonas gingivalis

Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook.

Hij woont dus gewoon in uw mon...

Hoge bloeddruk

bloeddrukmeter

Mensen met ontstoken tandvlees (parodontitis of nog erger parodontose) die behandeld worden voor hoge bloeddruk, zijn moeilijker in te stellen om de bloedruk omlaag te brengen.

Advies: heeft u hoge bloedruk en blijft die soms nog hoog ondanks de medicijnen die u slik...

Poetsen met houtskool

zwarte tandpasta

Je hebt het vast wel eens gezien of zelfs geprobeerd: zwarte tandpasta op basis van actieve houtskool. Je smeert een zwart goedje op je tanden, maar de belofte is dat je er wittere tanden van krijgt. Influencers staren in hun camera's met een verpletterende glim...

Oliën in spoelmiddel

essentiële oliën

Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo gebitsproblemen. Dat concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen.

Van Leeuwen onderzocht verschillende aspecten van de dagelijks...

Dit artikel verschijnt binnenkort.