Oliën in spoelmiddel

Oliën in spoelmiddel

essentiële oliën

Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo gebitsproblemen. Dat concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen.

Van Leeuwen onderzocht verschillende aspecten van de dagelijkse mondverzorging en bekeek in welke mate deze kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking. Hij ontdekte dat het gebruik van een spoelmiddel met etherische oliën een vaste formule op de lange termijn een effectief alternatief is voor chloorhexidine om tandvleesontsteking tegen te gaan.

Hoewel het gecombineerd (na elkaar) gebruiken van een waterstofperoxide- en chloorhexidinespoelmiddel – naast het dagelijks tandenpoetsen – een langdurig positief effect heeft op de mond­gezondheid, heeft het gebruik van chloorhexidine op lange termijn ook nadelen. Het middel kan smaakverandering en een bruine of zwarte verkleuring van de tanden en slijmvliezen geven, met een verhoogde vorming van tandsteen.

Spoelmiddelen met essentiële oliën die opgelost zijn in alcohol hebben minder bijwerkingen. Van Leeuwen achterhaalde ook dat een spoelmiddel met louter alcohol niet bijdraagt aan de reductie van plak en tandvleesontsteking. Dat ondersteunt de claim dat de essentiële oliën de effectieve bijdrage leveren en niet de alcohol.

Op 22 april verdedigde Van Leeuwen zijn proefschrift Prevention and therapy of gingivitis.

vorig artikel volgend artikel