Poetsen met houtskool

Poetsen met houtskool

zwarte tandpasta

Je hebt het vast wel eens gezien of zelfs geprobeerd: zwarte tandpasta op basis van actieve houtskool. Je smeert een zwart goedje op je tanden, maar de belofte is dat je er wittere tanden van krijgt. Influencers staren in hun camera's met een verpletterende glimlach en vlekkeloze huid om deze producten te promoten, maar zijn ze ook goed voor de mondgezondheid?

Houtskool is van nature efficiënt in het absorberen van verontreiniging, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt om water te filteren. Tandpasta met houtskool kan oppervlakkige vlekken op tanden verwijderen, waardoor ze witter lijken. Als de verkleuring van je tanden zich niet op het oppervlak bevindt, dan zal de tandpasta niet helpen. Om die verkleuring uiteindelijk weg te krijgen, zou je bijvoorbeeld je tanden kunnen bleken.

Het verwijdert dus vlekken aan de oppervlakte, maar je tanden worden niet daadwerkelijk witter. Daarnaast kan de tandpasta met geactiveerd houtskoolpoeder je glazuur beschadigen, omdat het meer schuurmiddel bevat dan andere tandpasta’s. Hierdoor kan je je tandglazuur wegschuren waardoor je sneller cariës (gaatjes) krijgt.

Een ander nadeel is dat het zwarte poeder blijft hangen achter oneffenheden op je tanden, zoals bij vullingen. Hierdoor krijg je natuurlijk een omgekeerd effect. Ook wordt je wasbak zwart, waardoor je ook wat langer bezig bent met schoonmaken.

Houtskool: veilig voor je tanden?

In heel veel beautyproducten zit tegenwoordig actieve houtskool, ofwel activated charcoal. Je herkent het aan de zwarte kleur. Naast shampoos, scrubs, en gezichtsmaskers zijn er ook tandpasta's met houtskool die je tanden zouden bleken. Werkt dat wel? Of maakt het meer kapot dan je denkt?

Als je houtskool hoort denk je in eerste instantie misschien aan de barbecue of aan kunstenaars, maar als het geactiveerd is zou het een wondermiddel zijn. Door bijvoorbeeld hout, kokos, of bamboe te verhitten ontstaat houtskool. Als je dat stoomt op een hoge temperatuur activeer je de houtskool.

Actieve houtskool werkt als een soort magneetje dat vuil en vetten opneemt (officieel heet dat adsorptie) en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Een voorbeeld van zo'n toepassing zijn lucht- en waterfilters. Bij die producten neemt houtskool de chemicaliën en vieze stofjes op. Nadeel: houtskool neemt niet alleen slechte stoffen maar ook de goede stoffen op.

Gebrek aan wetenschappelijke bewijzen

Dat klinkt als een wonderproduct dachten bedrijven in de cosmetica. De drogisten liggen inmiddels vol met producten die een zwarte kleur hebben vanwege de houtskoolpoeder. Maar wetenschappelijk onderzoek ontbreekt nog.

Houtskool remt de werking van de anticonceptiepil

Vrouwen die de pil slikken moeten opletten met de inname van houtskool: het zou de werking van de anticonceptiepil kunnen remmen. Voor je tanden zou houtskool ook helpen, namelijk met het bleken zodat ze witter worden. Op internet lees je allerlei verhalen, bij de een werkt het fantastisch terwijl de ander geen verschil ziet. Inmiddels kun je zwarte tandpasta kopen, speciale tabletjes en zelfs tandenborstels met houtskool haren.

Gevoelige tanden

Aangezien ook op dit gebied geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan is niet met honderd procent zekerheid vast te stellen dat de houtskoolproducten voor je tanden goed of slecht zijn. Het enige onderzoek uit 2017 toont geen bewijs dat houtskool effectief is als mondverzorgingsproduct. Experts zijn het er wel over eens dat je niet te vaak je tanden moet poetsen met houtskool.

Houtskoolpoeder is schurend en werkt dus eigenlijk als een soort scrub voor je tanden. Hierdoor gaan oppervlakkige vlekken weg, maat je kunt hierdoor ook je tandglazuur beschadigen. Als je tandglazuur beschadigd is kan dat zorgen voor gevoelige tanden. Poets daarom je tanden niet vaker dan eens per maand met een product dat houtskool bevat.

Wittere tanden

Je moet dus op letten met het gebruik, maar krijg je er wel wittere tanden van? Doordat houtskool schuurt kan het oppervlakkige vlekken weghalen, je tanden kunnen hierdoor witter lijken. Als je daadwerkelijk wittere tanden wil heeft een tandpasta eigenlijk geen nut. Dagmar Slot, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, zegt dat er geen bewijs is dat whiteningproducten met houtskool beter werken dan vergelijkbare tandpasta's die je tanden zouden bleken.

'Met whitening tandpaste poetst je glazuur weg'. Is dat zo? Radar zocht het uit.

Is whitening tandpasta schadelijk voor je glazuur?
Je kunt tanden niet witter maken door te poetsen, je tanden hebben nu eenmaal een bepaalde kleur van zichzelf. Bijna niemand heeft van nature spierwitte tanden. Door te poetsen wordt het laagje glazuur schoner, maar je tanden worden daar niet witter door.

vorig artikel volgend artikel